събота, 20 октомври 2012 г.

Рожденият ден на Националния клуб за Фентъзи и Хорър 20/10/12


            Това събитие се състоя на 20/10/12, от 15:00 – 18:00 в културен дом Средец (Бившата Лиляна Димитрова)
            Този път не закъснях. Даже дойдох по-рано с петнайсет минути. Вътре кипеше работна установка. Членове на клуба лепяха плакати, други се нервираха за някакви неточности, но имаше и фенове вече заели местата си.
            Трябва да отбележа, че всички бяха много приятелски настроени, въпреки че идвах за първи път на тяхна среща.
            Да започна с декора и обстановката. Голямата сцена беше привидно празна с един античен стол в средата на заден план, бяло платно за прожектора от дясно и два микрофона от лявата страна. Пред подиума бяха поставили малка масичка, на която бяха наредили подаръците за членовете на клуба. Нито повече, нито по-малко, всичко стоеше доста деликатно и радваше окото.
            След петнайсетина минути започна срещата. Водещият – Александър Драганов (надявам се да не се лъжа) започна със стъпителните думи. Разказа набързо единайсет годишната история на клуба и представи спонсорите на събитието. Това бяха небезизвестните български издателства „Арт Лайн“, „Егмонт“ „Хермес“ (надявам се и тук да не пропускам някой важен…).
            Последва малко представяне на няколко нови книги. Всяка, от които си личеше, че е добре издържана и явно представлява интерес за аудиторията. Имаше книги, които бяха преведени от водещият и той добре знаеше как точно да ги представи в най-привлекателната им страна, за което го поздравявам, но за неговите качества ще говоря по-късно.
            През цялото време водещият правеше малки игрички с публиката, като с привидна артистичност прочиташе цитати от различни книги и караше публиката да ги познава. Всички познали получаваха книжка от масичката отпред. Това доста добре разчупваше обстановката.
            После се стигна до много интересния момент с представянето на българските автори. На сцената излезе Силвия Петрова. Авторката на „Зеницата на Смъртта“. Два тома българско фентъзи. Тук имам много критика. Момичето явно беше доста срамежливо, защото излезе с готов рецитал, който четеше далеч микрофона и нищо не се чуваше. Просто си мрънкаше нещо по назад… Не знам от какво се срамуваше. Беше написала книга, трябваше да е горда с това. Трябваше да покаже самочувствие и гордост, но тя не го направи, точно обратното – беше тиха и стеснителна, а малкото ѝ резюме не успя да ме хване изобщо. Тук обаче пак се намеси водещият и с няколко много подредени изречения успя да покаже плюсовете на романа ѝ. Много навреме, защото иначе публиката (в мое лице) нямаше да се впечатли и да се навие да си купи книгата. Дано за в бъдеще писателката събере нужната смелост, защото човек извършил такъв подвиг /говоря за издаването на книга в България./ трябва да е повече от доволен от стореното. След нея излезе Донко Найденов. Той представяше две свои книги – „В капана на неизвестното“ и „Ударите на съдбата“. Жанрът бе типично хорър. Каза няколко думи за разказите. От хорър не разбирам, така че е по-добре да си замълча, да не сгафя някъде.
            И така стигнахме до кулминацията на цялото събитие поне според мен, и по точно литературното четене на Александър Драганов. Той прочете началото три от четирите разказа в книгата „Дневниците на Героя“.
            Тук е времето да възхваля водещия. Ораторските му умения и начина, по който задържаше вниманието на публиката съм го виждал от максимум десет човека. Изразителното му четене просто ме накара да се удивя. Дори малките десет годишни фенове до мен се радваха на звуковите ефекти и така нататък. Самият аз се замислих дали да не отделя от оскъдните си финанси, за да се сдобия с едно копие от книгата.
            За жалост след четенето трябваше да си тръгна, защото имах други ангажименти, но наистина ми хареса начина, по който се води срещата и съм напълно за да посетя и други събитие на клуба!

8 коментара:

 1. Супер нищо не си изпуснал да напишеш :)

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря за хубавите думи :)
  ~Водещия

  ОтговорИзтриване
 3. :))) Радвам се, че ревюто ви е харесало ^__^

  ОтговорИзтриване
 4. То мина почти година, а аз чак сега виждам това ревю :) И дори след толкова време, то ме накара пак да се изчервя, тъй като съм онова срамежливо момиче с рецитала :) Имам ужасна сценична треска, с която не мисля, че някога ще се преборя. Само от мисълта да изляза пред много хора и да бъда техен център на внимание ми прилошава. Едва си стоях на краката от притеснение, не бях в състояние да осъзная, че микрофона е далеч, то и гласът ми почти го нямаше :) А и винаги съм твърдяла, че ако трябва да се издържам от самореклама, ще умра от глад. А и съм си комплексар по природа :) Иначе, макар и с голямо закъснение ти благодаря за хубавото ревю. Александър Драганов...е, той си знае колко съм му признателна не само за онзи зимен ден в залата, а и за всичко останало :)

  ОтговорИзтриване
 5. Една година по-късно!!!
  Хах. Беше хубаво събитие!!! Наистина ми хареса. Сега обаче като прочитам собственото си ревю 1 година по-късно, съзнавам каква заспа съм и колко неща пропуснах да направя...
  Първо ще наблегна на това, че така и не намерих книгата ти @Силвия Петрова и следователно не успях да ги прочета, въпреки че имах огромно желание. ;// Така, че ако случайно прочетеш "отговора ми" моля да ми напишеш как точно мога да се сдобия с твоя книжка. ^^
  Второ...Така и не отидох на сбирка на клуба. Дали защото и аз съм леко аутсайдър или защото мързелът му е отделно съществуващ организъм, така и не разбрах.
  Но пък почнах Пърси Джаксън и в момента съм горд притежател на петте книги от първата поредица, така че поне 1 от 3 неща!!
  @Александър Драганов - тази година ще има ли такова събитие, защото осъзнах, че наближава 20ти октомври :D

  ОтговорИзтриване
 6. Книгите ги има в Хеликон, Сиела, Славейков, Store.bg, Гринуич, даже май и в Orange.
  Иначе, малките сбирки и аз ги пропуснах, сега се каня за голямата на 26-ти октомври. Само дано не си остана с каненето :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Сууупер! Много ти благодаря :3, Значи очаквай в някакво близко време /месец, два/ ревю на първата книга на страниците на блога! ^_^

   Изтриване
 7. Ще се радвам да прочета мнението ти :)

  ОтговорИзтриване