сряда, 20 март 2013 г.

Първа среща на новосформирания клуб „Галактики“.




            На 19 февруари, вечерта от 19 до към 22 часа се състоя едно, поне според мен, паметно събитие за българската книжна сцена.  Учреди се нов литературен клуб насочен към фентъзито и фантастиката, като два от жанровете най-разпространени сред младите хора.
            За да започна на чисто описанието на дейността им, ще се върна назад, назад в соц годините, където цензурата и контрола на печата са били едно от главните оръжия на социализма. Разбира се, за да премахна тази доза обърканост, която се насъбира в хората на момента, в който чуят думата „социализъм“, ще спомена, че изобщо не визирам новосъздадения клуб, а се връщам към първите издадени фантастични книги (тук мога да се бъркам, че са първите...) и в частност библиотека
„Галактика“.
            Сега сигурно в ума ви изникват спомени за малки книжки със странни корици, които сте намирали по прашасалите рафтове вкъщи, зачитали сте се и може би сте се дивили на старата руска школа фантасти.
            Идеята на клуба „Галактики“ е да продължи тази традиция. В България да се издават качествени нови книги, насочени към фентъзи и сайфай феновете, като тяхното мнение бъде взето под предвид. Тоест по един или друг начин ще се приема, както критика, така и предложения. Клубът като структура ще е под опеката на издателство Колибри, които ще издават и новите книги. Знам, знам. Объркано звучи, дори на мен ми е малко шашма в главата, но истината е, че това е една невероятна инициатива, към която се подхожда с внимание и умела ръка.
            Какво доведе до създаването на този клуб? Отговора го знаете. Монополът на Бард.
            Нека бъдем честни към себе си и забележим, Бард, които държат правата към много от мейн стрийм сцената, създават книги с ужасни корици и на невъобразимо високи цени за качеството на хартията, което се използва.
            Липсваше конкуренция на пазара. Все пак това е моторът на всяка икономика.
            Какво следва? Следва издаването на поредица от добри фентъзи – сайфай насочени книги, с прекрасно оформление, с хубава хартия, достойни за всяка колекция. Част от този проект вече е на лице. Трилогията, която ви представих миналия път „Първият Закон“ е точно дело на тази инициатива.
            Клубът ще се събира всеки месец поне по веднъж в Суингинг Хол.
            Чудя се дали пропуснах нещо, но ако съм, моля да ме извините, опитах се да съм максимално обективен и кратък.
            А сега лека вечер, сладки сънища и да си пожелаем по-хубави времена за нас фентъзи/сайфай феновете.
           

Няма коментари:

Публикуване на коментар