сряда, 21 август 2013 г.

Ревю - "Защитения" от Питър В. Брет



                Здравейте и добре дошли в блога, като искрено се надявам това да ви стане навик! В седмичното ревю съм ви подготвил поредната книга от репертоара на издателство „Колибри“. Много съм радостен колко добре се развива библиотека „Галактики“ и с това ревю ще допълня представите ви за още една книга от тази колекция, а по-точно – „Защитения“ от Питър В. Брет.




               Нека кажем няколко думи за автора. Стилът му на писане е доста приятен и лесен за четене. Картините, които описва са много живи и рядко се губят в излишна детайлност. Личи си остротата на езика му на моменти, но като цяло успява да се задържи на много високо ниво през цялата книга.
                С разлистването на първите страници, Питър ще ви запрати в един доста различен фентъзи свят. Хората са страхливи и простовати, свирепо опитвайки се да си останат такива. Светът е разделен и единствените хора, които могат да пътуват свободно от град на град са вестоносците. И всичко това се случва, поради малката особеност, че когато падне мрак, кръвожадни демони крачат по земята и нападат всеки, до който успеят да се докопат. Затворени в клетка, човешкото съсловие се крие зад своите защити и се моли да дойде Избавителя, велик войн, който можел да убива по десет демона с едно движение. Разбира се, религията допълнително ограничава знанието на персонажите за околния свят и аз нямах никакво търпение да разбера повече и повече за всичко наоколо и честно ви казвам имах безсънни нощи, в които лежах на леглото и си представях различни начини как може да бъде развит сюжета.
                Историята на всеки от главните герои е започната от самото му детство и това подхранва персонажите и ги прави комплексни и сложни личности, което винаги е плюс за една книга. В много моменти книгата се чувства като „разказ за ежедневието“ на всеки един от тях. С това човешко усещане читателят лесно бива пленяван от образите и това дава възможност на моментите на движение да се чувстват много по-силно и да носят много повече удоволствие.
                Признавам си, че любимия ми момент беше в Красия, по време на Алагай‘Шарак. Представете си тренирани войни, черни като мрака се впускат като гладни зверове към хищните демони... Няма да навлизам в подробности.
                Ако се чудите защо не казвам нищо и не разливам повече от сюжета, това е защото наистина не искам да разваля усещането ви от четенето на книгата...
                Когато отворите „Защитения“ трябва да очаквате нов стил фентъзи, със стабилна доза ежедневие и битка на характери, но и стабилна доза приключения и изследване на непознати места. Питър В. Брет перфектно е намерил точната комбинация от двете. Ако това е по ваш вкус, книгата си струва да си я купите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар